M-am mutat pe JohnCristea.RO

duminică, 17 mai 2009

| Cat de mult iti place romaneste? |


Se intoxica Romania pe zi ce trece. Muzicuta e mai placuta cand e in cuvinte pur englezesti, oamenii "inteligenti" au cate trei fraze scalcite si o replica englezeasca. Sunt si frantuzi ce se exprima si au extaz original. Sunt haine catifelate ce sunt provenite din surse sigure, de la straini. Ne plac femeile bune, alea de la tv sunt masterizate corect, ne ungem pe suflet, iar masturbarea e in floare pe net, dar tot cu strainii.

Romaneste e un stil, il cam da naiba toata lumea, expresiile sunt deja invechite si nimeni n-are chef de inventii, toti procura din vocile filmelor, magnetul e indreptat spre turma. X face ca Y, pentru ca Z e pielea vietii, asta ca sa nu vorbesc porcos, si rock-ul canta si atunci cand nu trebuie, arunca-l si baga-ti mintile-n cap, spune un simplu "buna", urmeaza un labirint de cuvinte. Un puzzle?

A innebunit lumea, in viata reala am intalnit oameni pe care nici nu-i prind, zboara hai hui si vorbesc a prost. Nu sunt asa englezit incat sa socializez independent, nu e vina mea, eu vreau romaneste.

Curand se va infiinta o campanie, o sa se numeaca... "daca nu roman, atunci corcitura", vor bubui mesajele, feedback-ul, mai ceva decat la pitipoance. Avem nevoie de oameni, nu de fake-uri. De interesanti, nu de interese. De iubire, nu de haine cu "i love u".

M-am plictisit, s-ar putea ca ai nostri copilasi sa vorbeasca ciudat inca de la primul pas  "dabusilea", or sa doreasca America, muntii romanesti vor zace'n pustiu. Si marea e frumoasa, doar ca Bulgaria promoveaza mai bine. Noi romanii ne-am obisnuit, ascultam de altii, spunem "ok".

Saptamana asta am intalnit o "donsoara" ce lucreaza la Metropotam, vorba cuiva, "neinteresant". Si stii ce mi-a placut? Ca stia engleza, romana o cam uitase. Corcitura? Nu vreau sa jicnesc, dar era cam rupta de realitate. Un pitic se umfla de ras la fiecare replica, incerca sa inteleaga, dar nici dictionarul nu'l ajuta. Eu am avut senzatia ca se toarna un film, avea nevoie de subtitrare, de extensia speciala, macar un srt.

Daca tot ma citesti, da-ti cu parerea, ajuta-ma sau fi contra mea. Sustine-ma, sau injura-ma. Exprima-te, nu sta! Da mai departe scrisul asta, explica ideea si fa-o sa sune cum trebuie, gandeste romaneste.

Invata sa fii tu, nu rupe segmentul nostru pentru unu' ce te'ngrasa cu gogosi. S-a exagerat cu zaharul, o sa facem diabet, mierea nu ne place, iarba e buna doar fumata, iarba verde e calcata... in picioare. Visam la fascinant si ajungem sa-l avem. Vreau sa simti ca langa tine leneveste tot ce ar putea insemna VIATA.

Ce trebuie sa facem? Sa renuntam la somnifere, sa ne trezim !

13 comentarii:

  1. jicnesc???? corect e jignesc

    RăspundețiȘtergere
  2. da john ai dreptate,chiar f mare dreptate.Am uitat toti d lb rom si engleza n acapareaza total viatza...E bn sa stii o limba straina,dar esentialul nu consta in a vb mereu aceea limba.Traim intr-o societate debusolata,deci la c n putem astepta?La orice si asta e tragic...Cu groaza ma gandesc la copii nostri...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu trebuie sa iti spun parerea mea, pentru ca tu stii ce vreau sa spun inainte sa scriu sau sa spun, nu?:)))

    Glumeam...fenomenul exista de mult, doar ca inainte era cu frantzuzisme mai multe, acum engleza e mai cunoscuta, americanii promoveaza totu` mai bine desi nici acolo nu-s cutzulache cu covrigi si nici cu gogosi in codite:)))

    Nu en place Romania, asta e problema. Nu ne place romaneste. interpretam gresit verbul "A visa". In loc sa traim ce avem visam la ce pare mai "verde" si nu ne dam seama l timp k orice padure are uscaturile sale...


    Doamne:| da` ma intinsei...crek am si depasit subiectu:">
    Avusei chef d scris:">
    :*

    RăspundețiȘtergere
  4. Vicky , nu te supara , dar mai bine scriu in english all day long decat
    "viatza" ,"bn" " de l c?" bla bla. Tu nici macar romana nu vorbesti . By the way , take care :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Romania e VANDUTA cu totul...deci nu e vina noastra pentru englezisme.Daca smecherilor de sus care conduc tarisoara asta le pasa de ea nu o vindeau...iar oamenii crede-ma,amesteca romana cu alte limbi unii voluntar-ca sa poata trai si altii involuntar (dar le va face bine ca peste cativa ani nu o s mai existe Romania pura si o sa le fie de folos)...

    ps:B.C.

    RăspundețiȘtergere
  6. Romania inseamna bebe,bebe e pur si simplu nume de roman infantil,poate fi comparat cu un caine care se crede rege...Romania e mirosul ala de cacat din spatele blocului care te face sa iti aduci aminte ca ai avut o copilarie cu miros.....Romania e plictiseala,e uitatu la telenovele,si frecatu asfaltului la o bere. Scuipat de seminte,indiferenta si o singura vorba: " Las ma ca poate va fi bine,noi sa fim sanatosi" ,gandirea comuniste a ramas in noi,fiecare se crede altceva,oricum ar vorbi,si s-ar imbraca oricum am vopsi blocurile si am planta palmierii....suntem tot Romani,iar "jegul" din noi este aici,si inca va ramane....iar cuvintele din filme vor fi traduse tot in romana,iar injuraturile vor suna intodeauna mai bine in romana,si mai vulgar,si mai aparte....

    RăspundețiȘtergere
  7. o mare vina...in englezismele, astea ....o are fostul sistem comunist...si explozia..si libertatea care a vrut sa o aibe romanul...dupa un nouas' cinci, acum am observat ...ca se traduce cartoon network-ul :d pe de alta parte sa ne bucuram ca avem un popor inteligent

    RăspundețiȘtergere
  8. limba romana are multe cuvinte si multe modalitati de exprimare,majoritatea dintre noi asimilam si folosim cam jumatate.90% DIN vorbitori au un nivel limitat de a-si exprima gindurile(ma rog si ideile cei care au)ciinii comunitari sunt de regula corcituri si totusi schelalaitul lor este universal si simplu,la noi la oameni fiinca avem constiinta si ceva creier amestecam mai multe tipuri de schelaieturi si cautam sa folosim schelaieturi universale la fel ca si ciinii comunitari de aia si convietuim cu ei intr-o oarecare armonie. armonia corciturilor .hai sa fim optimisti sa nu ne mai lamentam face parte din natura noastra sa folosim cu drag schelalaieturi frantuzesti si englezesti .astia au ciini de rasa si se pare ca si ei sunt rasa pura.ei in general latra in limba lor corciturile preiau de peste tot.am scris numai aiureli am avut o zi proasta si incerc sa blamez orice.nu detin adevarul suprem.salut voios de pionier .

    RăspundețiȘtergere
  9. Pai in curand o sa demaram campania John.

    RăspundețiȘtergere
  10. Romania nu are o identitate proprie. S-a incercat demult lucrul asta; anume a crea o identitate pentru romania. Nu se poate face nimic, cand din 22.5 milioane (ori cati suntem) se trage in 22 de milioane de parti. Fiecare vrea sa iasa in evidenta, fiecare vrea sa aiba opinia sa proprie si, toti ceilalti sa o asculte. Priviti cati bloggeri `adevarati` au aparut. Cand ai spus `romaneste` nu te-ai referit doar la limba romana. English is better anyway, and you should try UK. Just for a visit, and maybe you`ll understand the fact that Romania will truly reach a EU country in maybe 50 years, after all of us who live now and don`t share the same thinking will be dead. Si pana atunci, daca, cu adevarat vreti sa ajutati, aflati ca nu puteti. Atat timp cat scrieti folosind prescurtari, "sh" "tz" "c" "bn", etc. (sper ca ati inteles mesajul), nu sunteti indreptatiti sa credeti ca aveti dreptate. Apropo, in timp ce scriu comentariul, citesc cat se vede pe monitor din postul tau. Corect este `caini` nu `ciini`. Noi nu suntem romani, din simplul fapt ca Romania nu exista.

    RăspundețiȘtergere
  11. un post cu aer de pretentie... ma asteptam la mai mult din partea ta, dj john. cel putin dupa prima impresie a blogului tau, dar vad ca reusesti sa iti dai seama ca este inutil sa vorbesti despre o stare de fapt... e ca si cand ai scrie despre faptul ca "omul trebuie sa respire, sa bea si sa manance ca sa supravietuiasca".

    RăspundețiȘtergere
  12. @inferioris Nu te astepta la nimic din partea mea. Esti obligat sa crezi ce vrei tu. Inutilul e practicat atunci cand sta sa ploua. Ti se pare tie ca e prea mult soare in jur ?

    RăspundețiȘtergere

Parerea ta, parte din blog